Het Spaanse landschap dat in 2021 op de Werelderfgoedlijst wil staan

De Ribeira Sacra, tussen Lugo en Orense, is een prachtig land vol kloosters, wijngaarden en rivieren

Er moet iets misgaan, zodat de Ribeira Sacra, de enige Spaanse kandidaat, niet wordt opgenomen in de lijst van werelderfgoedlocaties in juni 2021, die samenvalt met de viering van het Xacobeo-jaar. Het zou dus worden toegevoegd aan een Galicische lijst die in 1985 werd ingewijd met het historische centrum van Santiago de Compostela, en waarvan de laatste bijdrage, voorlopig, de Coruña-toren van Hercules in 2009 was.

De Ribeira Saca, binnen de categorie cultuurlandschap, heeft een omvang van ongeveer 180 km². Een unieke regio die “een uitzonderlijke getuige is geweest van de kerstening van West-Europa”, een gebied waar een ascetische beweging van kluizenaars en ankerplaatsen die de Sil- en Miño-valleien bezetten, zich gedurende 1.500 jaar heeft ontwikkeld en dat, in de loop van de tijd werd het vervangen door een vruchtbare kloosterimplantatie. Het bestaat uit een reeks van 21 gemeenten in het zuiden van de provincie Lugo en het noorden van de provincie Orense, en wordt doorkruist door de rivieren Miño, Sil en Cabe.
Wild en nog steeds eenzaam landschap waarin monniken en kluizenaars die uit de drukke wereld vluchtten zich aan het begin van het christendom vestigden. Grotten en kleine hutten die in de loop van de tijd werden uitgebreid en, althans vanaf de 12e eeuw, kloosters en kloosters werden waarin bloeiende centra van cultuur en religiositeit ontstonden, waardoor het de naam Ribeira Sacra kreeg waarmee het hij is nog steeds bekend.

Het eerste dat opvalt is het unieke landschap. De Mao River-kloof heeft bijvoorbeeld een cirkelvormige route van 16 km als een verhoogd houten pad dat de reis door kloven met watervallen vergemakkelijkt. Maar de meest ruige kloven zijn rond de Sil-rivier, een diepe kloof met bijna verticale muren van ongeveer 500 m hoog. In de zogenaamde “balkons van Madrid”, sommige houten loopbruggen gestut in de leegte, zodra we onze fantasie de vrije loop, lijken we vrij te vliegen.

Maar de attracties van de Ribeira Sacra eindigen hier niet. Ze zijn nog maar net begonnen. Het hele gebied is een van de hoogste Romaanse concentraties in Europa. We kunnen beginnen met een bezoek aan het Santo Estevo de Ribas de Sil-klooster, gebouwd uit de 12e eeuw, hoewel het zijn oorsprong vindt in de 6e eeuw, met wat een van de oudste christelijke nederzettingen in Galicië zou kunnen zijn. Lange tijd was het de zetel van religieuze en burgerlijke macht, aangezien de abt de volledige macht had.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in REIZEN