Apple kondigt officieel zijn breuk met Intel aan: vanaf nu zal het zijn eigen processors maken

De nieuwe chips heten Apple Silicon en de eerste komen later dit jaar aan.

Apple gaat voortaan zijn eigen processors produceren. Onder de naam Apple Silicon kondigde Tim Cook, de CEO van het bedrijf, officieel aan dat het Apple-merk Intel in de steek laat en zijn eigen chips op Macs gaat installeren. Op iPhones en iPads zijn door Apple gemaakte processors toegestaan opbrengsten tot honderd keer groter dan de vorige. In totaal heeft Apple met deze apparaten al 2 miljard processors verkocht en het was tijd om hetzelfde te doen met Macs.

De naam wordt Apple Silicon en dankzij hen zullen de prestaties van de volgende Mac op dezelfde manier groeien, evenals het lagere energieverbruik. Er komt een hele familie chips voor Mac, waarmee we steeds betere computers kunnen bouwen, net als bij mobiele telefoons en tablets.
Om de overgang van applicaties te vergemakkelijken, stelt Apple ontwikkelaars een reeks tools ter beschikking die de taak vergemakkelijken. Het punt is dat wanneer ze uitkomen, de nieuwe Macs alle applicaties kunnen blijven gebruiken die hun gebruikers gewend zijn.

Craig Federighi legde uit dat veel applicaties al zijn aangepast aan de nieuwe chip. In het bijzonder al die native, degene die bij de Mac worden geleverd en andere die zo veeleisend zijn als Final Cut Pro, en bedrijven zoals Microsoft of Adobe werken al aan de aanpassing aan de nieuwe Mac Silicon.

Zelfs apps die nog niet zijn aangepast aan de nieuwe chip werken dankzij Rosetta2, een functie die op nieuwe Macs de apps automatisch “vertaalt” wanneer ze worden ge├»nstalleerd. Volgens Federighi merkt de gebruiker het niet eens. Bovendien kunt u ook iPhone- en iPad-apps “virtualiseren” en deze zonder problemen op de Mac gebruiken. Totale convergentie tussen apparaten.

De eerste computers met Mac Silicon zullen later dit jaar op schema beschikbaar zijn. Hoewel de overgang volgens Tim Cook twee jaar zal duren, zullen we een tijdje Mac-computers met Intel-processors blijven zien, samen met nieuwe met “made in Apple” -processors.

Een “bijzondere” conferentie
Voor het eerst in drie decennia was de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple virtueel. Het was al aangekondigd door Phil Shiller, vice-president van Global Marketing voor het bedrijf, dat de beslissing om “de huidige gezondheidssituatie” te rechtvaardigen. De 31e editie van de WWDC wordt dan gehouden achter gesloten deuren en zonder aanwezigen. Uiteraard op de voet gevolgd door de meer dan 23 miljoen ontwikkelaars die Apple wereldwijd heeft.

Zonder verder oponthoud verscheen Tim Cook, de CEO van Apple, voor de volledig lege stands van het Steve Jobs Theater om ervoor te zorgen dat dit, ondanks alles, een van de beroemdste en drukste evenementen zou zijn van al degenen die Apple heeft gevierd. De breuk met Intel werd echter pas aangekondigd aan het einde van de “keynote”.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in TECH